2016. máj 15.

4 tanítás + 1 ima

írta: CsitáriNiki
4 tanítás + 1 ima

Szent Ágoston és Assziszi Szent Ferenc összefogása Érted. Érted?

Sokan kérdezik Tőlem, hogy hogyan tudok olyan sok dologgal foglalkozni egyszerre? Miért olvasok, tanulok olyan sokat? A válasz erre igen egyszerű. Meg akarom tudni, hogy mindannak, amiben HISZEK, megvan-e a létjogosultsága ma. Azt mondják, idealista vagyok. Azt mondják, naiv vagyok. Tényleg így van? 

Nézzük csak, mit is tanulhatunk ma szent emberektől, akik teljesen más korban és világban éltek, mint mi? Gondolkodjunk EGYÜTT!

Az idézetek és képek a Wikipédiából, A Szabad Enciklopédiából származnak. 

Hippói Szent Ágoston (354. - 430.)

saint_augustine_by_philippe_de_champaigne.jpg

                                                (Philippe de Champaigne festménye)

1. Tanítása az emberi megismerésről

A biztos megismerés lehetőségét tagadó szkeptikusokkal szemben, Ágoston szerint sok dologban lehetséges bizonyosságra jutni. Előfordulhat, hogy az ember  ismereteiben sok tekintetben csalatkozik, ez azonban azt bizonyítja, hogy "ha csalatkozom, akkor vagyok". Aki ugyanis nincs, az csalatkozni sem tud.

 Mi is az a biztos megismerés? Talán az, amikor kíváncsiak vagyunk valamire és megkérdezzük valakitől, mondjuk a szomszédtól, hogy mit gondol az adott dologról? :-) Ugye, ezt Te sem tartod biztos megismerésnek ?! De, ha utánajársz, SAJÁT TAPASZTALATOKAT gyűjtesz, akkor már méltán beszélhetünk BIZTOS MEGISMERÉSRŐL. Miért nem szeretjük megismerni Mi Magunk a dolgokat? Mert idő, energia és lehet, hogy "csalatkozás" lesz a vége. De tudod, ha meg sem próbálod, akkor egész életedben ott lesz Benned a kérdés, hogy "Mi lett volna, ha...?" A "csalatkozás" szót pedig érdemes kicserélni "TAPASZTALOK" szóra... Soha nem tudhatod, hogy egy Számodra ismeretlen dolog javadra vagy károdra válik-e mindaddig, amíg meg nem ismered, meg nem tapasztalod...

2. Tanítása Istenről

Isten felfoghatatlan a tanítása szerint, és ez azért van így - írja Ágoston -, mert bár tudjuk, hogy létezik, nem tudjuk, hogy mit jelent. Halandó életünk során "csak tükör által" láthatjuk Őt. "A tükör, amelyen át Istent látjuk, mi magunk vagyunk, az egyetemes emberi természet."  Az ember csak akkor ismerheti meg Istent, amikor a lélek elvált a testtől.

Érdekes gondolatok ezek. Nem szeretnék állást foglalni teológiai kérdésekben, de úgy gondolom, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen fontos szerepet tulajdonít Szent Ágoston a léleknek! Egy pillanatra állj meg és gondold át, hogy Te magad mennyire tartod fontosnak a Lelkedet? A Lelked egészségét? A mai világ a külsőségekre épül. Csak nézz szét egy kicsit! Te mit tartasz fontosnak? Légy őszinte!!! Tudom, nem könnyű mindenre odafigyelni, megtartani az egészséges egyensúlyt... De az ember legszebb és legértékesebb része a lélek. Ahogy azt Szent Ágoston is mondja:

"Amilyen mértékben növekszik Benned a szeretet, olyan mértékben növekszik szépséged, mert a szeretet a lélek szépsége." 

 3. Antropológiai tanítása

Az ember sem test sem lélek nélkül nem létezhet, s a testtel rendelkező lélek nem két személyt alkot, de a lélek értékesebb, fontosabb alkotórésze az embernek. Szent Ágoston szerint: "az ember eszes lélek, amely halandó és földi testet használ."

Akkor most felteszem újra a kérdést: Te magad, mennyire tartod fontosnak a Lelkedet???!!! "Eszes lélek", írja Szent Ágoston. Igen, eszes, ha építed és szépíted... Eszes, ha odafigyelsz Rá és tanulsz mindenből, nem csak elszenvedője vagy Életednek, hanem AKTÍV RÉSZESE is. Eszes, ha Te magad szerzed a tapasztalataidat és nem más véleményére hallgatsz... A Lelked épüléséért Te vagy a felelős. Te döntöd el, hogy mit vállalsz, hogy több lehess... 

4. Tanítása az időről

Amennyiben az időt, mint valamilyen objektíven adottat szemléljük, kitűnik, hogy elkülönülő időpontokra esik szét. Ez azért van, mert a múlt már nincs, a jövő még nincs, a jelen pedig nem más, mint egy parányi pont a múltnak a jövőbe való fordulása. (...) Így időről, csak mint jelen a múltról, jelen a jelenről és jelen a jövőről beszélhetünk. Ez a három idődimenzió pedig kizárólag az ember lelkében található meg, azaz lélekben mérjük az időt. Az emlékezés: jelen a múltról, szemlélet: jelen a jelenről, a várakozás: jelen a jövőről. Az idő problémájának a kulcsa tehát az emlékezet megjelenítő tevékenységében és elvárásainkban van.

Azt hiszem, tökéletesen érthető, mire is gondol Szent Ágoston. Amit napjainkban Ekhart Tolle tanításaiból talán már ismersz, az ITT és MOST, amit meg tudunk élni. Az a biztos, az az időpillanat, amit Te tudsz uralni. A múlt elmúlt, a jövő még nincs itt... Csak a lelkedben él a három dimenzió... A tested a jelenben cselekszik, már, ha cselekszik... :-) Az ITT és MOST-ban való cselekvés vagy nem cselekvés határozza meg a jövődet. Te döntöd el, hogy milyen jövőt teremtesz Magadnak...

Fogadd el Tőlem Assziszi Szent Ferenc (1182. - 1226.) híres imáját. Ezt a pár sort, ha megjegyzed, segítségedre lehet, amikor döntés előtt állsz.

800px-the_ecstasy_of_st_francis--sassetta--bernson_collecton--settignano.jpg

Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,

adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és

 adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

Szeretettel:

Niki:)

 

Szólj hozzá